Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bart Michiels : "In augustus al 30% duurder - verenigingen worden overvallen, stad stelt graaireglementen voor, cd&vPlus weigert"

AC

Tijdens de gemeenteraad van dinsdag 24/6 avond wil het stadsbestuur in één beweging 13 (!) nieuwe reglementen goedkeuren voor huur, retributie, subsidies en tarieven in de sector Vrije Tijd.

 

 

Volgens cd&vPLUS komt dat neer op een ongeziene aanslag op het sociaal verenigingsleven in Herentals.

 

 

“Dertien reglementen, dertien forse ingrepen, midden in de vakantie. En allemaal zonder overleg,” zegt fractieleider Bart Michiels. “Dat is niet alleen symbolisch een ongeluksgetal, het is ook inhoudelijk een fundamentele breuk met het sociale beleid van de voorbije legislaturen.”

 

 

Forse stijgingen, geen kader

 

 

Volgens de oppositiefractie zijn tariefaanpassingen op zich niet nieuw of onredelijk. “Dat gebeurt elke nieuwe legislatuur, weliswaar pas in januari van het jaar na de start ervan. Ook na de coronaperiode zijn de tarieven ook geïndexeerd. Maar dat gebeurde altijd, met 10 tot 15%, in lijn met de gezondheidsindex. Dat was logisch, sociaal en financieel verantwoord. Maar wat nu gebeurt, is van een heel andere orde”, klinkt het.

 

De partij hekelt vooral het gebrek aan visie en timing: “Er is nog geen aangepast Meerjarenplan voor deze legislatuur, en toch worden al vanaf augustus (!) nieuwe tarieven opgelegd. In het verleden gebeurde dat steevast pas in januari. Waarom die plotse haast?”

 

 

Geen overleg, geen inspraak

 

Wat wringt, is het complete gebrek aan overleg. “Er zijn géén erkende adviesraden meer, geen strategische ateliers. Dus is het extra makkelijk om zo’n door te duwen zonder enige vorm van samenspraak met verenigingen of gebruikers.”

 

 

Verenigingen in de problemen

 

 

De fractie vreest zware gevolgen voor het lokale verenigingsleven: “De verhogingen bedragen meestal 30%, terwijl er hoegenaamd geen enkele garantie is dat ook de subsidies voor de verenigingen met 30% zullen stijgen. Zoiets zet enorme druk op de financiële planning van verenigingen, zeker omdat deze aanpassing midden in de zomer wordt gecommuniceerd.”

 

 

Een concreet voorbeeld maakt veel duidelijk: “Neem een vereniging die in 2020 honderd euro betaalde voor infrastructuur. Die betaalt sinds 2023 - na indexering + 115 euro. Volgens de logica van het verleden zou dat in januari 2026 misschien 120 euro worden. Maar nu wordt het al vanaf augustus 2025 150 euro. Dat is een breuk met het verleden, en een financiële strop voor verenigingen. De lidgelden voor volgend seizoen zijn al bepaald. Als je weet dat zaalhuur vaak 40% of (veel) meer uitmaakt van de jaarlijkse uitgaven van een vereniging, dan vrees ik dat ze heel veel wafels zullen moeten gaan verkopen of pannenkoeken bakken.”

 

 

“Prestigeprojecten eerst”

 

 

Bart Michiels concludeert scherp: “Dit is een duidelijke beleidskeuze. Een keuze die zegt: verenigingen zijn niet langer prioritair, we laten hun bevoorrechte status uit het verleden los. Alles wijst erop dat deze tariefverhogingen dienen om andere ambities te financieren: prestigeprojecten en dure plannen waarvan we de kostprijs zelfs nog niet mogen of kunnen weten. Wij kunnen daar niet in meegaan.”

AC

Deel dit artikel